
De corona-tijd is al geruime tijd voorbij maar de effecten van de corona-tijd zijn nog volop navoelbaar.
Onderzoek door de FIOD
Eén van de effecten is dat de FIOD [Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst] druk bezig is met eventuele fraude in het kader van corona-subsidie op te sporen[1]. In de corona-periode was de urgentie om bedrijven te helpen immers zo hoog dat de controle op aanvragen minimaal, althans beperkt was.
In dit kader hebben er in de periode van 11 tot en met 20 maart jl. 19 aanhoudingen plaatsgevonden. Het gaat om verdenkingen met het aanvragen van de Tegemoetkoming Vaste Lasten [TVL]. Verdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Er zou meer dan 1,25 miljoen aan subsidie ten onrechte zijn uitgekeerd. Ook dit bedrag kan natuurlijk nog oplopen.
Het onderzoek is gestart na een aangifte van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland [RVO]. Ook op 11 september 2024 is er in dit kader al een aanhouding verricht [2]. Het betrof in die zie zaak niet alleen coronasteun-fraude maar ook belastingfraude. Bij een doorzoeking is in deze zaak ook contant geld aangetroffen. Dit onderzoek startte na een signaal van de Belastingdienst. De verdachte zou al eerder onjuist omzetbelasting hebben opgegeven.
Aanpak FIOD
De FIOD heeft – net als de overheid bij het verstrekken van de steun – een ‘voortvarende aanpak’. Er wordt aangegeven dat ‘niet eerst de hele boekhouding zal worden doorgespit’. Hoewel een voortvarende aanpak misschien leidt tot snelle berechting, heeft de aanpak mogelijk ook tot gevolg dat het onderzoek minder zorgvuldig wordt uitgevoerd. Het risico hiervan is dat er procedures kunnen worden geëntameerd terwijl er geen opzet was om daadwerkelijk te frauderen. Personen die per abuis en onopzettelijk teveel steun [blijken te] hebben aangevraagd kunnen hiervan de dupe worden.
De FIOD werkt inzake de opsporing samen met een verscheidenheid aan andere instanties zoals het UWV, de RvO, het AMLC de FIU en banken.
Soorten steun
Er zou met meerdere soorten steun zijn gefraudeerd, zoals TVL [Tegemoetkoming Vaste Lasten], de NOW [Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid], en de TOGS [Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19].
Uitspraken
Inmiddels zijn er al een aantal uitspraken gedaan betreffende verdenkingen van fraude met coronasteun. Op 22 mei 2024 deed de Rechtbank te Amsterdam uitspraak in een zaak betreffende een man die werd verdachte van medeplichtigheid [art. 48 Sr.] aan oplichting [art. 326 Sr.] door zijn bankrekening en bankpassen ter beschikking te stellen voor bedragen ontvangen aan onterechte steun.
In het kader van medeplichtigheid [art. 48 Sr] is ‘dubbel opzet’ vereist. Dit betreft dus zowel het opzet op de handelingen die de verdachte zou hebben verricht alsmede het opzet op het ‘gronddelict’ [namelijk de oplichting]. De rechtbank oordeelde dat opzet op het gronddelict niet kon worden bewezen nu de verdacht zijn bankpassen en -gegevens reeds had verstrekt nog vóórdat de corona-regelingen van toepassing waren. Chatberichten werden juist weer enkel achteraf verzonden. Derhalve concludeerde de Rechtbank tot vrijspraak. [3]
In een andere zaak werden juist pittige straffen opgelegd. In een zaak van de Rechtbank Rotterdam d.d. 3 oktober 2023[4] werd geconcludeerd dat er sprake was van valse aanvragen TOGS en TVL [Tegemoetkoming Vaste Lasten]. De Rechtbank had in het kader van onterecht ontvangen coronasteun een vordering benadeelde partij van de RvO [Rijksdienst voor ondernemend Nederland] toegewezen van € 8.000,00. In deze zaak werd aan de verdachte een gevangenisstraf opgelegd van 15 maanden. Deze straf was niet alleen voor fraude met coronasteun, maar ook voor een aantal andere tenlastegelegde feiten.
Verdacht van fraude met corona-steun
Wordt u verdacht van fraude met coronasteun? Canstein Advocatuur is gespecialiseerd in het financieel-economisch strafrecht en kan u goed bijstaan in deze zaak.
Net als in andere zaken zal Canstein Advocatuur eerst kijken naar de voorvragen [o.a. ontvankelijkheid OM] en hoofdvragen [o.a. bewijsvoering en strafmaat]. Alle relevante aspecten van uw strafzaak worden behandeld. De verdenking kan delicten betreffen met een financieel karakter zoals oplichting [326 Sr], valsheid in geschrifte [art. 225 Sr.] of witwassen [art. 420bis Sr. en/of art. 420quater Sr.]. Ook de figuur van feitelijk leidinggeven kan een rol spelen [art. 51 Sr.].
Daarnaast dient in zaken betreffende fraude met coronasteun goed verweer te worden gevoerd op een eventuele vordering benadeelde partij. U wilt immers voorkomen dat u grote bedragen moet terugbetalen aan de Staat.
Goede verdediging op alle punten is essentieel indien u wordt verdacht van fraude met coronasteun. Neem contact op met Canstein Advocatuur!
[1] FIOD ’19 aanhoudingen vanwege fraude met coronasubsidie’ <www.fiod.nl/19-aanhoudingen-vanwege-fraude-met-coronasubsidie/#:~:text=De%20FIOD%20heeft%20van%2011,euro%20subsidie%20ten%20onrechte%20uitgekeerd.>
[2] FIOD ‘Man aangehouden voor belasting- en coronasteunfraude’ <www.fiod.nl/man-aangehouden-voor-belasting-en-coronasteunfraude/>
[3] Rb. Amsterdam 22 mei 2024; ECLI:NL:RBAMS:2024:2922
[4] Rb. Rotterdam 3 oktober 2023; ECLI:NL:RBROT:2023; 9605.